Fortellerkafé Oslo

Søndag 8 januar, kl 19.00: Sara Birgittes Prøysenfavoritter

sarab

Sara Birgitte Øfsti forteller sine Prøysenfavoritter.

Vi var en sånn familie som flytta med jobben til faren min og da jeg var elleve hadde jeg bodd i fem hus. Det femte var det siste og det ligg i Brumunddal’n på Ringsaker.
Jeg er glad i Brumunddal’n . Men jeg var aldri helt sikker på om Brumunddal’n var glad i meg. En blir ikke skikkelig Brumunddøl før en har bodd der i minst tre generasjoner og alle vet hvor de skal plassere deg i et lokalsamfunn inndelt i storbønder, småbønder, husmansslekt og proletariat. Jeg var ‘uttafra’. På sommerfester og juleavslutninger framførte jeg Alf Prøysens sjarmerende tekster om barn og hverdagsvittigheter sammen med de andre, prøvde å passe på at jeg ikke knota for mye på dialekta og prøvde å passe inn.
Som så mange andre oppdaget jeg Prøysen på nytt da jeg ble voksen, han hadde jo skrevet om frustrasjonen, ambivalensen og raseriet! Han var også ‘uttafra’ sjøl om han var innafor.
Alf Prøysen er så mye mer enn sjarmerende barn og hverdagshumor. Mine Prøysenfavoritter er fortellinger om mennesker som forsøker å finne ut av det. Fortellinger som skildrer det mørke i oss mennesker, med varme og stor kjærlighet. Fortellinger som både opprører meg og trøster meg. Kanskje var det mest inni meg sjøl at jeg var ‘uttafra’ og kanskje har  alle en følelsen av å være ‘uttafra’, sjøl de som er innafor. Og ja, jeg knoter med dialekta!

Inngangspenger kr 100.-

 

Exit mobile version